Nejvíce si akční letáky oblíbili Němci, Češi jsou až na třetím místě

Češi platí za milovníky letákových akcí. Přeborníky střední Evropy jsou však Němci. Oproti Česku se zde vydává až čtyřnásobné množství akčních letáků. Zatímco v Německu je týdně publikováno v průměru okolo 412 letáků, v Česku je to pouhých 163. Druhé v pořadí skončilo Polsko se 190 letáky. Následovalo Rakousko a Slovensko. Vyplývá to z dat serveru Kupi.cz.

Česko se umístilo na třetí příčce v počtu publikovaných akčních letáků rychloobrátkového zboží, známého pod zkratkou FMCG. Mezi sousedními státy dominovalo Německo (412 letáků), nejméně letáků se naopak tiskne na Slovensku (140). Průměrný počet stran letáků je 34 a jejich nejčastějšími čtenáři jsou ženy ve věku 35 – 44 let. Data zahrnují jak tištěné, tak elektronické letáky.

„Naše společnost týdně roznese až 20 milionu kusů letáků. Co se počtu stran týče, v tištěných letácích pozorujeme nárůst počtu stran meziročně v průměru o 10 %,“ říká Ondřej Vaňha, místopředseda představenstva První novinové společnosti (PNS), která má po celé republice na 14 000 prodejních míst a 8 000 doručovatelů.

Nejpromovanější kategorií je alkohol

Z dat také plynou zajímavá fakta o alkoholu, který je v Česku nejpromovanější kategorií. „V rámci nějaké cenové hladiny, kvality a několika značek volí Češi piva dle aktuální akce a dostupnosti,“ říká Petr Miklík, Product & Marketing Manager serveru Kupi.cz a dodává: „K nejoblíbenějším druhům tvrdého alkoholu u nás patří Tuzemák.“

Erika Daňková
erika.dankova@dark-side.cz