Letos v létě očekáváme nárůst zájmu o noviny a časopisy o 20 až 30 %

Poptávka po novinách a časopisech se i letos v létě v Česku zvýší. Očekává to největší distributor tisku První novinová společnost (PNS). Češi budou stejně jako loni méně cestovat do zahraničí a letní dovolenou stráví spíše v tuzemsku. Jejich zájem o nákup tisku se tak pravděpodobně zvýší především v tradičních turisticky atraktivních lokalitách, které se po uvolnění protiepidemických opatření a omezení cestování ze zahraničí orientují právě na tuzemské hosty.

První novinová společnost proto upravila svoji strategii. Stejně jako loni posílila distribuci na tuzemská místa v okolí přehrad, lázní a turistických cest.

Očekáváme, že letošní letní sezóna se bude podobat té loňské, a to i přesto, že se počet lidí cestujících do zahraničí určitě oproti loňsku zvýší. Zájem zákazníků o noviny a časopisy proto odhadujeme vyšší o dvacet až třicet procent oproti běžnému ročnímu průměru. Pokud se epidemická situace bude i nadále zlepšovat, dá se předpokládat, že se příští rok vrátíme na čísla z roku 2019,“ uvádí Ondřej Vaňha, místopředseda představenstva První novinové společnosti a.s.

Loni kupovali noviny a časopisy lidé v tomto období nejvíce ve Středočeském kraji (22,2 %) a v Jihočeském kraji (18,4 %). Následovaly Pardubický, Liberecký a Ústecký kraj, ve kterých podíly prodeje tisku během léta vzrostly nejvýrazněji. Nejčastěji nakupovali loni Češi tisk v samoobsluhách s potravinami.

Jana Bakešová
jana.bakesova@dark-side.cz